BSA-blog: het BSA-festival

Stilte voor de storm bij de Boekenclub.

 ‘Mijn ouders waren analfabeet en konden me niet helpen met natuurkunde. Maar mijn ouders namen me mee naar de bibliotheek en vroegen altijd als ik thuis kwam wat ik op school had gedaan en of ik huiswerk had’, vertelt Redouan El Yaakoubi aan de aanwezige ouders op het BSA-festival in de aula van het Gerrit Rietveld College. Betrokkenheid bij je kind op school is een belangrijke factor voor een succesvolle onderwijsloopbaan wil de speler van FC Utrecht en student aan de Universiteit Utrecht maar zeggen.

Op het BSA-festival eind oktober, speciaal voor ouders van BSA-leerlingen, draaide het om het thema ambitie. Eerst werd het ambitieuze BSA-docententeam voorgesteld aan de ouders. Niet  alleen onze leerlingen zijn ambitieus, ook wij als docenten. Elke les proberen wij beter te maken. En verder doen bijna alle docenten bij de BSA ook nog iets anders dan voor de klas staan. Zelf ben ik naast meester ook journalist en ondernemer.

Ambitieuze sprekers
Na het voorstelrondje was het de beurt aan twee ambitieuze sprekers: Ouafa Dahri en Redouan El Yaakoubi. Ouafa is inmiddels afgestudeerd en dus strikt genomen geen student meer. Ze werkt onder andere als junior onderzoeker aan het Hubrecht Instituut in Utrecht. Als jongste spreekster ooit mocht Ouafa optreden bij de Universiteit van Nederland. Ze gaf daar voor het oog van de natie een college met als titel: hoe print je een oogbal? Ouafa vertelde het publiek dat ze eigenlijk niet zo ambitieus is, maar vooral haar nieuwsgierigheid en interesse volgt. Vast staat dat ze een glansrijke carrière voor de boeg heeft en we houden haar in de gaten.

De tweede spreker van de avond was Redouan El Yaakoubi Hij is student aan de Universiteit Utrecht en groeide op in de wijk Overvecht. Redouan heeft zijn droom waargemaakt en is naast student ook nog een keer profvoetballer bij FC Utrecht. Hij vertelde over de weg die hij heeft afgelegd om dit bereiken. Hij benadrukte dat hij dit alleen heeft kunnen doen met de steun van zijn ouders. ‘Mijn ouders waren analfabeet en konden me niet helpen met natuurkunde. Maar mijn ouders namen me mee naar de bibliotheek en vroegen altijd als ik thuis kwam wat ik op school had gedaan en of ik huiswerk had’, vertelde El Yakooubi. Ook smeerde zijn moeder zijn brood als hij uit school kwam en moest trainen en maakte ze hem op tijd wakker.

Zelf aan de slag
Na de twee inspirerende sprekers gingen de ouders zelf aan de slag in diverse workshops. Zelf gaf ik de workshop Boekenclub. Daar deden de ouders een leuke quiz en de ‘boekensushi’. Een manier om in korte tijd kennis te maken met een aantal verschillende boeken. Zo konden zij ervaren wat hun kind tijdens de BSA-les doet. Ook hier bleek het belang van ouderbetrokkenheid. Vraag vooral wat je kind leest en of het leuk is en waarom. En lees je kind voor. Want iedereen houdt  van voorlezen! Ik vond het leuk om te zien hoe ouders hun kinderen stimuleren om te lezen. Ieder doet dat op zijn of haar eigen manier. De ouders gaven aan dat zij het ook een geslaagde leerzame avond vonden.

Betrokken ouder
De centrale boodschap van de avond was: om de ambitie van je kind te verwezenlijken  moet je als ouder betrokken zijn bij hun schoolloopbaan. Een paar concrete tips:

-Vraag je kind hoe het was op school.
-Wat vond je kind leuk? Wat heeft je kind geleerd?
-Help je kind met het plannen van huiswerk. Overhoor.
-Vraag wat je kind leuk vindt om te lezen.
-Ga met je kind naar de bibliotheek of boekwinkel.
-Geef zelf het goede voorbeeld door te lezen.