BSA-blog: Loe de Jong voor groep 7

‘Dat zijn er wel 28, meester’, zegt een van mijn leerlingen nadat ze aandachtig heeft geteld. Op het scherm prijkt een foto van historicus Loe de Jong die in het Haagse perscentrum Nieuwspoort zijn armen heeft uitgestrekt en zijn handen op zijn levenswerk laat rusten. Ik vertel de leerlingen dat Loe de rij boeken, die samen Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog vormen, werd geschreven tussen 1969 en 1994. In totaal zijn er 12 delen bestaande uit 26 delen.

Ik vertel dat ik als historicus bewondering heb voor Loe de Jong vanwege zijn werk en bijzondere levensverhaal. Met veel discipline en hard werken kun je veel dingen bereiken. Een belangrijke les. Omdat ik mijn leerlingen deze les het principe van pitchen heb uitgelegd besluit ik de biografie van Loe de Jong die ik nu lees te pitchen.

Bovenstaande foto gebruik ik als beeld en verder maakt de biografie Historicus met een missie veel indruk, met name vanwege de dikte. Het boek is meer dan vuistdik. ‘Gaat u dat allemaal lezen meester?’
Het verhaal over de Amsterdamse Loe de Jong die samen met zijn tweelingbroer Sal zijn vader hielp met het rondbrengen van melk maakte indruk. De leerlingen luisterden aandachtig. De tweeling, van joodse komaf, konden goed leren en gingen naar het gymnasium. Met behulp van een beurs konden ze studeren aan de universiteit. Loe ging na zijn afstuderen aan de slag als journalist.

Oorlog
Toen brak de Tweede Wereldoorlog uit en probeerden Loe en zijn familie te vluchten naar Engeland. Alleen hij en zijn vrouw wisten de overzijde van de Noordzee te bereiken. Loe de Jong ging in Engeland werken voor Radio Oranje en las het nieuws voor. Zo luisterden miljoenen Nederlanders illegaal naar de radio want dat was door de Duitsers verboden. Hij praatte de mensen moed in.

Na de oorlog keerde Loe met zijn vrouw en kinderen terug naar Amsterdam. Veel van zijn familieleden, waaronder zijn tweelingbroer Sal, waren omgekomen in concentratiekampen. Een verschrikkelijk verlies. Loe werd de baas van een club wetenschappers die in opdracht van de regering onderzoek ging doen naar de Tweede Wereldoorlog. Hij schreef alle verhalen op in die boeken en hij maakte een beroemde tv-serie die in de jaren zestig werd uitgezonden en waarvoor iedereen thuis bleef.

Nieuwsgierigheid
In het boek lees je over zijn leven en daarom raad ik dit aan om te lezen, besluit ik mijn pitch.
Vingers schieten de lucht in als vuurpijlen tijdens nieuwjaar. Allemaal brandende vragen. ‘Hoe ging zijn broer dood? Wat is een beurs? Leeft Loe nog?’ Allemaal nieuwsgierigheid. Maar ik denk alle aandacht ten spijt dat ze voorlopig nog niet toe zijn aan de biografie van Loe de Jong. Wel verwacht ik dat ze volgende week net zo’n gloedvolle pitch houden over een wetenschapper of uitvinding waar ze zelf enthousiast over zijn.