De laatste les van de BSA-brugklas

Een schooljaar lang BSA-onderwijs op het St-Gregorius College in Utrecht sluiten we natuurlijk af met een Kahoot-quiz. Daarin komt in een klap de opbrengst aan nieuwe woordenschat aan bod.

Mijn leerlingen zitten zoals elke les gebogen over een krant. De meesten lezen de 7 Days, een weekkrant voor jongeren. Ik zie dat een artikel over sexting populair is. Ik denk terug aan de vorige les toen een leerling riep: ‘meester, kost die krant echt 2,60 euro!’ Dat je voor het nieuws betaalt, is een eyeopener voor ze. Bij het bespreken van de krantenartikelen gaat het uiteraard over het sexting artikel. Maar een discussie komt niet van de grond om de meeste kinderen te verlegen zijn om er over te praten. Een artikel over een speciale wekker voor pubers doet het beter. De leerlingen kunnen zonder want hun moeders maken hun wakker.

Entrepreneurs
Het artikel van deze afsluitende les gaat over jonge entrepreneurs. Een mooi woord: entrepreneur. Zelf hebben de leerlingen ook ideeën voor bedrijven want dat had ik de vorige les al geleerd. Er zit best wat ondernemersgeest in de groep. Moeilijke woorden zoeken ze normaal gesproken op maar dit keer pakt niemand een woordenboek. Het zal de laatste les zijn. Als ik vraag wat crowdfunding betekent komen we er samen al denkende uit.

Dronken
Als een na laatste oefening laat ik mijn leerlingen opschrijven wat ze vinden van studenten. We waren als uitje naar een speciale dag voor scholieren op de Uithof. Het was een avontuur en de kinderen waren onder de indruk. Als je in Utrecht naar school gaat heb je al snel te maken met studenten omdat ze het straatbeeld beheersen, zeker in de binnenstad. Dronken, hoor ik een paar keer voorbij komen.

Kahoot
Om de les af sluiten spelen we Kahoot, een online quiz waarin ik tien woorden heb geselecteerd die we hebben geleerd dit jaar. Ik heb met de leerlingen 15 teksten gelezen en ze hebben minimaal 150 nieuwe woorden geleerd. Begrijpend lezen en de woordenschat zijn van groot belang bij een succesvolle schoolcarrière. En lezen helpt daarbij. De quiz wordt gewonnen door de leerling die misschien wel de meeste inzet heeft getoond in de afgelopen weken. Haar vader is meegekomen om te zien hoe ze het diploma in ontvangst neemt. Ik zal mijn dinsdagmiddag met deze leerlingen gaan missen tijdens de zomervakantie.