6 tips om je kind te steunen op de BSA

Een kind dat de BSA doet, krijgt les van een gemotiveerde en betrokken BSA-leerkracht. Natuurlijk speelt ook de leerkracht van je kind op de basisschool een belangrijke rol in de ontwikkeling van de woordenschat en het begrijpend lezen. Daarnaast is de rol van de ouders zonder twijfel heel belangrijk. In dit blog lees je 6 tips hoe je je kind als ouder kunt steunen om beter te worden in begrijpend lezen, in de academische vaardigheden en hoe je de woordenschat helpt vergroten.

‘Mijn vrouw en ik lezen na het eten de krant. Onze dochter pakt dan ook haar boek of ze leest de 7days, een speciale krant voor kinderen. Ze volgt ons voorbeeld. De rust die er dan heerst in huis is ideaal. Soms vraag ik aan mijn dochter wat ze precies leest. Maar meestal is ze me voor. Dan vraagt ze: pap, heb je dit en dat gehoord?’

Dit voorbeeld hoorde een BSA-docent op een van de ouderavonden. Die organiseerden we met de BSA in de eerste week van dit schooljaar. De vraag aan de aanwezige ouders was: op welke manier bespreek je thuis met je kind het nieuws? Ook vroegen wij de ouders wat hun kind thuis leest. Ouders gaven uitgebreid antwoord op deze vragen. En tegelijkertijd gaven ze elkaar tips. Hier volgen 6 tips van de ouders:

1 Praat veel met je kind, ook over de BSA
Interesse tonen in je kind is belangrijk. Door vragen te stellen en te praten kom je er achter wat je kind leuk en interessant vindt, bijvoorbeeld op het gebied van lezen. Vraag na de les wat je kind heeft onthouden van de BSA-les.

2 Lees waar je kind bij is
Goed voorbeeld doet goed volgen. Door zelf te lezen ziet je kind dat lezen erbij hoort. Samen lezen geeft ook goede openingen om een gesprek te starten.

3 Ga samen naar de bibliotheek
De bibliotheek is gratis voor kinderen tot 18 jaar. Ga regelmatig met je kind naar de bibliotheek om boeken te lenen. Zo kun je met je kind ontdekken wat leuk is om te lezen. Vaak organiseert de bibliotheek leuke dingen voor kinderen, zoals voorleesmiddagen. Deze activiteiten zijn gratis.

4 Aanmoedigen van het maken van (BSA) huiswerk
Het is belangrijk dat je kind huiswerk maakt voor de BSA. Help je kind met de huiswerkbladen, BSA Leertonline en Quandle. In BSA Leertonline kijkt je kind een filmpje en beantwoordt samen met de andere leerlingen uit de BSA-klas een denkvraag. Quandle is een speelse manier om online te oefenen met de nieuwe woorden uit de BSA-lessen.

5 Help je kind waar nodig met organiseren en plannen
Voor kinderen is plannen en organiseren van hun schoolwerk vaak best lastig. Help je kind daarbij, bijvoorbeeld door een vast tijdstip te plannen in de week waarop het huiswerk voor de BSA gedaan wordt.

6 Kom naar ouderavonden, presentaties en feedbackgesprekken
Het is belangrijk dat je je kind stimuleert bij de ontwikkeling op school én op de BSA. Daar hoort zeker bij dat je naar de ouderavonden en feedbackgesprekken komt en presentaties van je kind op de BSA bijwoont.

Bonustip
Kijk de eerste vier minuten van dit filmpje waarin BSA en taalexpert Kees Broekhof van Sardes uitlegt waarom lezen zo belangrijk is voor je kind.

Heb je nog meer tips?
We zijn benieuwd of deze tips voor jullie ook werken. Heeft u zelf nog een andere goede tip? Dan horen wij het graag! Stuur ons een mailtje met de tip naar info@bsa-utrecht.nl