Tip: nieuwe bibliotheek Neude open

Update – De bibliotheek is weer op de normale manier toegankelijk. Online een ticket reserveren is niet meer nodig. Je gaat gewoon naar de bieb en dan kun je naar binnen. Als je een werkplek wil reserveren of een evenement wil bijwonen moet je nog wel reserveren. Maar een boek lenen of terugbrengen kan zonder reservering. Tip: het is heerlijk koel in het voormalige postkantoor.

Voor wie het nog niet wist: de bibliotheek aan het Neude is open! Een feestelijk opening ging niet door omdat corona roet in het eten gooit. Maar boeken uitzoeken en lenen kan weer.

Hoe werkt het?
Via de website van de bibliotheek kun je een gratis ticket boeken (je moet dan wel lid zijn of eerst lid worden natuurlijk). Dan kun je op een tijdstip naar keuze naar de bibliotheek. Het ticket stuurt de bibliotheek je digitaal toe. Met mijn telefoon op zak fiets ik naar de bibliotheek. Daar staat een korte rij. Gelukkig is er genoeg ruimte voor iedereen om 1,5 meter afstand te houden. Precies om 11.00 uur mag ik naar binnen.
Eenmaal binnen laat ik het ticket op mijn telefoon zien en een dame die achter een glasplaat staat, scant het ticket. Daarna mag ik een plattegrond pakken want de nieuwe bieb is groot! Of je kunt lekker gaan grasduinen en verdwalen, zoals ik zelf deed.

Bijzonder gebouw
De nieuwe bibliotheek past heel mooi in het oude postkantoor. Her en der zie je nog een verwijzing naar die oude functie. Zoals een rode brievenbus en de pet van een postbode. Mij deed  de ontvangsthal  een beetje denken aan een kerk of kathedraal. Een boekenkathedraal. Dat komt ook door de verlichting die er hangt: een soort gele cirkels. Heel mooi.
Vervolgens kun je alle kanten op. Er zijn drie etages,  er is een café, er zijn studieplekken, lekkere zitbankjes en er is een collegezaal waar les gegeven kan worden. Helaas kun je nog niet zitten lezen. Alleen boeken lenen mag nu. Maar dat is niet erg want ik heb een heerlijke stapel boeken mee naar huis genomen.

Leukste
O ja. Vergeet ik bijna wat ik zelf het allerleukste vond. Deze bibliotheek heeft trappetjes om bij de bovenste boeken te kunnen.

Ik raad iedereen aan om een kijkje te nemen en een boek te lenen. Niet vergeten te reserveren!

Meer weten?
Lees hier meer informatie over de opening van de verschillende bibliotheken in Utrecht. Alleen bij de vestiging aan het Neude moet je reserveren.